نحوه فروش ملک ورثه ای، شرایط حقوقی املاک موروثی

فروش ملک ورثه ای

در صورتی که فردی فوت کند و فقط یک فرزند داشته باشد، تمام دارایی های وی به تنها فرزندش خواهد رسید. اما در صورتی که تعداد فرزندان زیاد باشد مساله کمی متفاوت خواهد بود. در این حالت ملکی که از فرد متوفی به ارث رسیده را موروثی و یا ورثه ای می نامند. فروش ملک ورثه ای در این شرایط تنها زمانی قابل انجام و معامله خواهد بود که تمامی مراحل خرید و فروش ملک موردنظر توسط ورثه انجام شده باشد.

توصیه می کنیم برای فروش ملک موروثی به وکیل ملکی شیراز مراجعه کنید.

نحوه فروش ملک ورثه ای

برای فروش ملک ورثه ای روش های مختلفی وجود دارد ولی ساده ترین و رایج ترین آنها فروش از طریق دریافت گواهی وراثت است. برای دریافت این گواهی می توانید به شورای حل اختلاف که در آخرین محل سکونت فرد متوفی وجود دارد مراجعه کنید. در گواهی انحصار وراثت باید به نام و مشخصات تمامی وراث قانونی متوفی به همراه آدرس محل سکونت آنها اشاره گردد.

برای این که شورای حل اختلاف بتواند گواهی انحصار وراثت را صادر نماید لازم است در روزنامه های کثیرالانتشار آگهی چاپ کند. پس از این که این گواهی صادر گردید، وراث می توانند ماترک متوفی را به شیوه قانونی و یا حتی توافقی تقسیم کنند. در صورتی که همه وراث بر فروش ملک موروثی توافق داشته باشند، همگی می توانند به عنوان فروشنده با خریدار ملک پای معامله نشسته و به میزان سهم الارث خود از مال به دست آمده سهم دریافت کنند.

لازم به ذکر است که پس از انجام مراحل تقسیم ارث، هر کدام از وراث برای فروش و انتقال سهم خود نیازی به رضایت سایر وراث ندارند و می توانند به روش های قانونی برای این کار اقدام کنند.

همچنین بخوانید: قانون مشارکت در ساخت
فروش ملک ورثه
مراحل فروش ملک ورثه

شرایط خرید و فروش ملک ورثه‌ای

وراث متوفی می توانند در مورد اموال و ملکی که از متوفی باقی مانده دخل و تصرف نمایند. لکن برای خرید و فروش این اموال تنها صلح مابین وراث کافی نبوده و این کار باید طبق شرایط و ضوابط خاصی انجام بگیرد. برای فروش ملک موروثی باید سهم هر فرد معین شده و سهم الارث وراثی که غایب هستند نیز محفوظ بماند. در ادامه به شرایط خرید و فروش املاک ورثه ای اشاره می کنیم:

  1. هر کدام از وراث تنها مجاز به فروش سهم الارث خود می باشند. در صورتی که تصمیم به فروش کل ملک گرفته شود، لازم است همه وراث و حتی آنهایی که غایب هستند نیز رضایت خود را اعلام نمایند.
  2. برای اینکه معامله املاک ورثه ای جنبه قانونی داشته باشد، لازم است طرفین معامله رضایت خود را اعلام کرده و اهلیت انجام معامله را داشته باشند.
  3. خرید و فروش املاک ورثه ای باید از مشروعیت لازم برخوردار بوده و برای این منظور موضوع خرید و فروش نیز معین گردد.

در نهایت باید بدانید که دریافت گواهی انحصار وراثت به منظور انتقال سند ملک موروثی لازم است. پس از آن نیز باید مالیات و هزینه های شهرداری نیز محاسبه و پرداخت گردد.

همچنین بخوانید: دعوای الزام به اخذ پایان کار

مراحل فروش ملک ورثه‌ای

همان طور که اشاره کردیم فروش ملک موروثی طبق شرایط و ضوابطی انجام می گیرد و برای این منظور باید مراحل فروش ملک ورثه‌ای را گام به گام پیش بروید که عبارتند از:

  • احراز مالکیت
  • بررسی گواهی انحصار وراثت
  • بررسی مفاصا حساب مالیاتی متوفی
  • بررسی احتمال وجود وراث دیگر
  • بررسی وصیّت‌ نامه متوفی
  • بررسی مساله وراث صغیر
  • امضای وراث
  • چگونگی پرداخت ثمن معامله ملک موروثی

انواع راه های فروش ملک موروثی

فروش ملک ورثه ای در حالت عادی پس از دریافت گواهی انصار وراثت انجام می گیرد ولی می توان به روش های زیر نیز به اقتضای شرایط اقدام نمود:

  • فروش ملک ورثه‌ای بدون انحصار وراثت
  • فروش ملک ورثه ‌ای بدون رضایت یکی از وراث
  • فروش ملک ورثه ‌ای توسط دادگاه
فروش ملک ورثه ای
روش فروش ملک ورثه ای

فروش ملک ورثه ‌ای بدون انحصار وراثت

فروش ملک ورثه ای و تقسیم آن در زمانی که وراث از یک نفر بیشتر باشند و جنسیت متفاوتی نیز داشته باشند با سهم الارث های مختلفی صورت خواهد گرفت. در گواهی انحصار وراثت به این موضوع و سهم دقیق ورثه اشاره می گردد.

در شرایطی که تمام وراث در مورد فروش و چگونگی تقسیم ماترک توافق داشته و هیچ ورثه غایبی نیز نباشد، می توان بدون دریافت گواهی انحصار وراثت نسبت به فروش ملک ورثه ای اقدام نمود. البته توجه کنید که در این حالت معامله جنبه قانونی نخواهد داشت. بهتر است در این مورد با وکیل ملکی شیراز مشورت و مشاوره کنید.

تصرف عدوانی ملک ورثه‌ای

برخی مواقع احتمال دارد فردی با متوفی قبل از مرگ وی زندگی میکرده و با از دنیا رفت او همواره به سکونت خود در ملک موروثی ادامه دهد، و یا اگر اگر یکی از وراث در ملک نشسته باشد اما بدون رضایت سایرین! در این صورت تصرف عدوانی ملک ورثه‌ای اتفاق افتاده و سایرین وراث میتوانند از شخصی که ملک مورد نظر به دخل و تصرف خود در آورده و یا ساکن شده شکایت ثبت کنند.

اگر میخواهید درمورد اجرت المثل ایام تصرف بیشتر بدانید کلیک کنید.

فروش ملک ورثه ای بدون رضایت یکی از وراث

فروش ملک موروثی به دلیل موروثی بودن آن باید با رضایت کامل همه وراث انجام بگیرد. با توجه به این مساله اگر یک یا چند نفر از وارثین قصد فروش ملک ورثه ای بدون رضایت یکی از وراث و یا چند نفر از وراث را داشته باشند، مرتکب جرم فروش مال غیر شده اند که قابل پیگیری قانونی خواهد بود.

اگر در این حالت معامله ای انجام بگیرد معامله را فضولی و یا غیرنافذ دانسته و خریدار تنها می تواند مالک باشد که به وراث راضی تعلق دارد. در حقیقت در مورد سهم الارث وراثی که به این معامله راضی نبودند، معامله باطل خواهد بود. در حالت کلی فروش ملک ورثه ای بدون رضایت تمامی وراث مجاز نبوده و خریدار ممکن است متحمل ضرر و زیان گردد.

اگر میخواهید درمورد اجبار به فروش ملک ورثه ای توسط برخی از وراث بدانید به وبسیات Probate Advance مراجعه کنید.

فروش ملک ورثه ای توسط دادگاه

فروش ملک ورثه ای توسط دادگاه به دو صورت می تواند انجام بگیرد:

  • در برخی مواقع ممکن است ملکی که از متوفی باقی می ماند قابلیت افراز داشته باشد. در این صورت تقسیم ماترک می تواند به راحتی توسط دادگاه انجام بگیرد تا ورثه در مورد فروش و چگونگی آن خود تصمیم بگیرند.
  • اگر ملک موروثی قابلیت افراز نداشته باشد دادگاه می تواند بعد از تعیین قیمت از سوی کارشناس دادگستری، ملک را از طریق مزایده به فروش برساند. در این حالت خریدار مبلغ مناقصه را به حساب دادگاه واریز خواهد کرد تا دادگاه سهم الارث هر یک از وراث را به حساب شان واریز نماید.

به منظور فروش ملک ورثه ای توسط دادگاه لازم است همه وراث و یا در صورت غیاب آنها، قیم و یا وکیل شان در دادگاه حضور یابند. در ضمن آگهی کردن و مناقصه ملک مورد نظر هزینه هایی دارد که باید از سوی همه وراث پرداخت گردد.

همچنین بخوانید: مطالبه خسارت

شرایط مزایده ملک موروثی

زمانی که وراث برای تقسیم ترکه اختلاف شدیدی داشته باشند و هر کدام ارث ببرند، برای جلوگیری از این اختلافات می توانند به دادگاه محل وقوع ملک ارث مراجعه کنند تا دادگاه اموال موروثی را در صورت داشتن شرایط مزایده ملک موروثی به مزایده گذاشته و به فروش برساند. پول به دست آمده، سهم هر یک از ورثه پرداخت می شود. بنابراین بر اساس ماده 114 قانون نحوه اجرای احکام مدنی فروش اموال موروثی از طریق مزایده انجام می شود که از طریق رسانه های عمومی مانند روزنامه منتشر می شود.

افرادی که در مزایده شرکت می کنند باید شرایط مزایده را داشته باشند و قیمتی که برای خرید اموال موروثی می پردازند کمتر از نظر کارشناسی نباشد و در صورتی که سایر وراث بخواهند در مزایده اموال ارثی شرکت کنند، قانون. برای آنها معنایی ندارد در نظر گرفته نخواهد شد، اما آنها فقط باید به عنوان یک شرکت کننده عادی رفتار شوند.

و عدم ایجاد اختلال در اجرای مزایده، در صورت عدم فروش مال موروثی در مزایده، برای بار دوم به مزایده گذاشته می شود، در صورت عدم فروش مال موروثی در مزایده دوم، مزایده گزار خواهد داد. مجبور به تغییر قیمت اگر فروش ملک موروثی کاهش یابد، در این صورت ملک موروثی به هر مقداری که خریدار پیدا کند فروخته می شود.

فروش ملک ورثه ای توسط یکی از وراث

فروش ملک ورثه ای توسط یکی از وراث تنها زمانی قابل انجام است که آن شخص تنها قصد فروش سهم خود را داشته باشد. در این صورت برای معامله کردن ملک موروثی دو وضعیت زیر را خواهیم داشت:

  1. ملک قابل افراز باشد.
  2. ملک قابل افراز نباشد.

افراز ملک به این منظور است که مشخص گردد سهم هر یک از وراث دقیقا کدام بخش از ملک میباشد. مثلا، اگر ارثیه ای که قصد فروشش را دارد زمین بوده باشد، بطور معمول قابل افراز میباشد؛ در حالی که افزار یک واحد از یک آپارتمان غیرممکن است. ولی بطور مثال اگر وراث سه نفر بوده و آپارتمان نیز سه طبقه داشته باشد باز هم قادر به افراز خواهند بود.

با این حال در ه ردو صورت، چه ملک قابل افراز بوده و چه قابل افراز نبوده باشد، شخص وارث برای فروش سهم خود، میبایست به دادگاه مراجعه نماید.

نمونه وکالت فروش ملک ورثه ای

نمونه وکالت فروش ملک ورثه ای
نمونه وکالت نامه فروش ملک ورثه ای

این مقاله را برای دیگران ارسال کنید

Telegram
WhatsApp

سایر مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آموزش مسائل حقوقی املاک

به طور مستمر مقالات علمی یا ویدئوهای آموزشی در سایت بارگذاری خواهد شد تا دانش حقوقی و عملی کاربران گرامی افزایش یافته و در موارد مشابه از آنها استفاده کنند.

تهیه گزارش از پرونده جریانی دادگاه

مطالعه و بررسی اوراق پرونده و دلایل و مدارک طرفین در پرونده و ارائه راهکار منطقی و مناسب جهت دفاع در جلسات رسیدگی دادگاه

درخواست تنظیم قرارداد ملکی

با بررسی مسائل حقوقی مرتبط با ملک، قراردادی نگارش می شود که حتی الامقدور مخاطرات جانبی در نظر گرفته شود تا اختلافات احتمالی به حداقل برسد.

ارزیابی اسناد و مدارک

با مراجعه حضوری به مراجع ذیصلاح از جمله اداره ثبت اسناد و املاک و یا شهرداری و یا از طریق سایت و لینک معرفی شده از طریق اداره ثبت اسناد و مطابقت آن ها با اسناد موجود؛ اصالت مدارک ،ارزیابی و مورد بررسی قرار می گیرد.

وکالت در دعاوی ملکی

جهت درخواست وکالت در دعاوی مرتبط با املاک ، ابتدا با شماره تلفن: ۰۹۱۷۳۲۸۲۴۸۸ تماس گرفته یا در واتساپ پیام دهید، تا در سریعترین زمان ممکن، مسئول دفتر با ارسال پیامک، ضمن اعلام آدرس، تاریخ و ساعت مشاوره حضوری را جهت بررسی حضوری موضوع و یا بررسی مدارک به شما اعلام نمایند.

مشاوره تخصصی ملک

مشاوره تخصصی ملک